planner:
Annabelle Mett
customer:
Kogukond
time:
2 months
type:
Public space
Strateegia:
Design solution
date:
Aprill 24, 2021

Tartu sadamaraudtee kujundusprojekti loomisel on lähtutud eelkõige ala iseloomust sadamaraudteena. Analüüsist selgunud ala minevikus transiitalana kasutamine näitab selgelt, et projektalale on vaja anda uus elu ja  lisada funktsioone, kuid samas säilitada endise raudteelõigu ajalugu ning teelõigu ümberkujundamist teha väga delikaatselt.

Teerada peaks pakkuma nii aktiivseid kui passiivseid puhkamisvõimalusi. Linna lisanduval olulisel rohealal võiks olla mingil määral ka esinduslik mõõde ning kindlasti võiks see toimida kõigi linnakodanike meelispaigana roheluses puhkamiseks. Koht üritab kõiki tingimusi täita ning kõigile meelepärane olla.

Ala kontseptsioon lähtub põhiliselt nendest märksõnadest: looduslik, vaba, atraktiivne ja vaikne. Inspiratsioonina kasutati välismaiseid näiteid taoliste radade kujundamisest. Projektala kujundamise käigus ei ole püütud kõike ära lahendada, vaid pigem suunata inimesi loovale käitumisele. Rajal on elemendid, mis võimaldavad veeta nii aktiivset kui rahulikku puhkust. Samuti on soositud isetekkelised funktsioonid, üritused (võimaldatakse kohtumispaiku), looduslikud kooslused.

Projekteeritav ala kujundatakse ümber säilitades maksimaalselt olemasolevat ja säilinud sadamaraudteele omaseid elemente (rööpad, teekoridor), ning rõhutades enam paiga ajaloolist tausta, jättes mõnedes kohtades raudtee rööpaid ning projekteeritud väljakule püstitatud monumendi varikatus imiteerib raudteed. Samas on jäetud teekoridor, mis annab raudteel liikumise tunde. Pakutud lahendused on välja töötatud, et tõsta ümbruskonna elukvaliteeti ning pakkuda uut lähenemist ja kogemust teerada külastades.

Tartu sadamaraudtee kujundusprojekti nimeks osutus Tartu terviserada, sest koht pakub rohkelt võimalusi sportimiseks ja jalutamiseks. Terviserada jaotub enamateks teedelõikudeks – jooksurada, jalgrattarada ja kergliiklusrada. Ülejäänud tee ümbrus on kaetud enamasti muu rohelusega koos seal kohanenud taimedega. Silmailuks linnakodanikele on lisatud istumispaiku vaadetega. Projektalal on samuti maksimaalselt säilitatud puud ja põõsad. Turvalisusetunnet annab terviserajal edasi valgustus, mis kohati on sisseehitatud maa sisse. Enamsti on valgustus meetrikõrgune, mis tagab hubasust ja mugavustunnet.