Linnakeskuse kordategemine ja funktsionaalsus toob parema elu. Praeguse aja elukorraldus tingib ebatervisliku elustiili, kus istutakse nutitelefonis ning liikumisharjumusi on vähe. Seetõttu on vaja tegeleda teismeliste pargiruumi kasutuse uurimise ja edendamisega. Antud töös võeti vaatluse alla Maardu kesklinnas asuv Kellamäe park. Uuringualal teostati vaatlusi, mille käigus kaardistati inimeste asukohad ja tegevused. Nii oli võimalik tuvastada, kus ja missuguseid tegevusi pargis harrastati. Lisaks vaatlustele teostati küsitlus, et selgitada välja sihtrühma ootused ja arvamus pargi kohta. See andis parema ülevaate sihtrühma suhtumisest parki ning seisukohad, mida pargis muuta ja lisada, et korraldada park teismelistele ligitõmbavamaks. Edaspidi kujundab töö lästeülesande edasiseks kujunduslahenduse väljatöötamiseks, et panustada teismeliste huvi arengule just läbi pargi kujunduslahenduse. Eesmärgi teostamiseks on aluseks võetud tehtud vaatlused uuritava ala kohta, koostatud arvamusküsitlus ja kirjanduse töötlemine. 

Mitmel aastaajal teostatud paikvaatluste ning erinevate vanusegruppide seas läbiviidud küsitluse tulemuste põhjal on Kellamäe parki põhjalikult analüüsitud. Vaatlus ja analüüs andsid lisainformatsiooni peamiselt teismeliste tunnetuslikust perspektiivist.

planeerija:
Annabel Mett
tüüp:
Avalik ruum
aeg:
4 kuud
klient:
KOV
strateegia:
Uuring
kuupäev:
Mai 19, 2023

Arutelu

Antud töö raames viidi läbi uuringuala välivaatlused, mis võimaldasid aru saada inimeste käitumisest avalikus ruumis kui ka tajuda keskkonna ümbritsevat ruumi. Vaatluste tegemiseks kasutati käitumise vaatluste kaardistamise metoodikat BlueHealth Behaviour Assessment Tool BBAT. Vaatlusandmete täiendamiseks kasutati eelkõige teismeliste sihtrühmale suunatud küsitlust. Küsitluse eesmärgiks oli välja selgitada ootused ja hoiakud. Küsitud oli kui hästi tunnevad nad parki ning kellega nad seal viibivad ning millistel eesmärkidel, samuti küsiti kuidas suhtuvad nad rohelusse ning mida võiks pargis paremaks muuta. Tulemusena on Kellamäe parki põhjalikult analüüsitud teostades paikvaatlusi erinevatel aastaaegadel ning saadud arvamus soovitud vanuserühmalt Kellamäe pargi visioonist.

[63 618m2]

uuringu ala

[39]

vaatlused

[4]

aastaajad

[15]

osapooled

Tulemused

Selleks, et parki kasutaksid rohkem teismelised, tuleb pargiala mitmekesistada noortele huvipakkuvate tegevuste, sündmuste ja üritustega, mis tutvustaksid Kellamäe parki teisest perspektiivist, luues uusi seoseid ja kasutusvõimalusi pargis kogetud tegevuste kaudu. Sellisteks siduvateks sündmusteks on piknikud, õppe- ja haridusprogrammide läbiviimised vabas õhus, näituste ja kultuurisündmuste korraldamine pargis. Linna keskmes on haljasaladel ja rohealadel oluline mõju nii keskkonna jätkusuutlikkusele kui elanike tervise ja elulaadile. Mida enam elanikud rohealasid kasutavad, seda rohkem panustab ka linn nende arendamisele ja heakorrastamisele jõudu.